Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Zicht op slepende melkziekte

Deventer - Melkveehouders krijgen onder de naam 'MPR voeding' meer zicht op het voorkomen van (subklinische) slepende melkziekte op hun bedrijf.

Dat zei Jos Koopman, managing director CRV West Europa dinsdagochtend in het regiokantoor van CRV in Deventer. Met ingang van 15 maart laat CRV alle melkmonsters standaard onderzoeken op ketonlichamen. De ketonlichamen, meer specifiek aceton, worden gemeten in melk als indicator voor de aanwezigheid van slepende melkziekte. De meting gebeurt met infrarood techniek. Maar dat kan ook vals positieve meldingen geven. Daarom wordt bij overschrijding van de ondergrens het monster met een nauwkeuriger techniek nogmaals onderzocht. De betrouwbaarheid van die uitslag is 98 procent.

Alle veehouders die de melkproductieregistratie laten uitvoeren door CRV krijgen nu een overzicht met attenties op (subklinische) slepende melkziekte. Daarnaast krijgen vanaf nu ook alle veehouders inzicht in het ureumgehalte per groep. Dit onderzoek moest eerst apart betaald worden. Zo’n 15 procent van alle veehouders nam daaraan deel.

De verwachting is dat veehouders in samenspraak met hun voerleveranciers en dierenartsen nu sneller kunnen reageren op voorkomen van (subklinische) melkziekte. Dat bespaart kosten door minder verlies van melkproductie en een betere vruchtbaarheid. Zowel de introductie van MPR voeding als het melden van de ureumgemiddelden per groep worden zonder verhoging van de MPR tarieven doorgevoerd.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    eulsiowvam

    g9moq4 adxphmwtljvz, [url=http://edkdqcioseco.com/]edkdqcioseco[/url], [link=http://zpwqfkfbfoqs.com/]zpwqfkfbfoqs[/link], http://unahgnfvwghj.com/

  • no-profile-image

    omcdht

    uoqYpz lyuhffdpysub, [url=http://axyvuthpzujp.com/]axyvuthpzujp[/url], [link=http://xhhxculqhhlp.com/]xhhxculqhhlp[/link], http://sfdukisiybxr.com/

Of registreer je om te kunnen reageren.