Rundveehouderij

Nieuws

Verzamelcentrum Veveha vraagt nieuwe erkenning aan

Sint Oedenrode - Exportverzamelplaats Veveha vraagt een nieuwe erkenning aan bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Dat zegt mede-eigenaar van de verzamelplaats in het Brabants Sint Oedenrode, Martin Verhagen.
De VWA heeft de erkenning van zijn exportverzamelplaats definitief ingetrokken. Het bedrijf was sinds 2 maart stilgelegd omdat het bedrijf een valse blauwtongvaccinatieverklaring heeft afgegeven voor dieren die bedoeld waren voor de export naar Polen. De VWA heeft vorige week vastgesteld dat het bedrijf ondanks de blokkade illegaal runderen heeft afgevoerd. Hierop heeft de VWA de erkenning definitief ingetrokken.

De ondernemer was het hier niet mee eens en heeft een voorlopige voorziening aangevraagd bij het College voor Beroep van Bedrijfsleven, zodat hij zijn bedrijf kon voortzetten. De rechter van het CBB oordeelde maandag echter dat de VWA de erkenning terecht heeft ingetrokken, waardoor het bedrijf niet meer actief mag zijn in het exporteren van runderen.

Verhagen vindt het vreemd dat in zijn ogen de verzamelplaats op moet draaien voor problemen waar ook betrokken exporteur een rol in heeft. "Omdat wij in het bedrijfsprotocol zijn aangewezen als verantwoordelijke persoon voor de diergezondheidsstatus, heeft de VWA onze erkenning ingetrokken." Volgens hem kan een verzamelplaats niet op basis van door een exporteur aangeleverde informatie vaststellen of er gefraudeerd wordt.

Met behulp van de Nederlandse Bond van Waaghouders van Levend Vee wil Verhagen het bedrijfsprotocol aanpassen. Op deze manier hoopt hij dat de VWA een nieuwe erkenning voor zijn verzamelplaats wil verstrekken. "We hebben altijd een goede relatie gehad met de VWA." Hij hoopt dat het vertrouwen is te herstellen.

Wekelijks werden er vanaf de verzamelplaats in Sint Oedenrode, volgens Verhagen, tussen de 250 en 300 runderen, geëxporteerd. Deze export ligt nu stil. Ook het fokvee met bestemming Polen staat nog steeds op stal.

Verhagen heeft het gevoel dat zijn bedrijf tot voorbeeld wordt gesteld voor de rest van het land. "Als Nederland gewoon de blauwtongvrije status zou aanvragen waren dit soort problemen niet aan de orde."

Of registreer je om te kunnen reageren.