Rundveehouderij

Nieuws 217 x bekeken 2 reacties

'Te veel marktmacht melkveehouders bedreigt concurrentie'

Brussel – De marktmacht van Europese melkveehouders moet minder worden vergroot dan de Europese Commissie wil.

Producentenorganisaties van zuivelboeren mogen ten hoogste 20, en geen 33 procent, van de nationale zuivelplas vertegenwoordigen.

Dat stelt het Britse conservatieve Europarlementslid James Nicholson in een ontwerprapport, dat volgende week wordt besproken door de landbouwcommissie van het Europees Parlement.
Het stuk is een reactie op voorstellen voor herziening van het EU-zuivelbeleid van landbouwcommissaris Dacian Ciolos, eind 2010. Een van die voorstellen was om de marktmacht van melkveehouders te vergroten via producentenorganisaties. Daaraan worden grenzen gesteld: zo’n organisatie mag maximaal 3,5 procent van de hele EU-melkproductie vertegenwoordigen, of 33 procent van de nationale productie.

Die laatste limiet vindt Nicholson te hoog; hij wil deze beperken tot 20 procent, uit vrees voor concurrentievervalsing op de interne markt. Een uitzondering is mogelijk voor lidstaten waarvan de zuivelproductie ’verwaarloosbaar’ is: daar mogen organisaties tot 75 procent van de productie vertegenwoordigen.

Eind vorig jaar hadden enkele lidstaten (Nederland, Denemarken, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië) ook al bezwaren geopperd tegen de ruime limiet die de Commissie wil stellen aan de organisatiegraad.

Nicholson kan zich vinden in Ciolos’ voorstellen voor (niet verplichte) standaardcontracten tussen boeren en afnemers. Wel vindt hij dat boeren een beroep op zo’n Europees standaardcontract moeten kunnen doen, óók als hun land de contracten niet verplicht heeft gesteld. In de contracten staan bepalingen over prijs, tijd en omvang van de levering.

Net als de Commissie is Nicholson voor ketenorganisaties, hoewel dat wat hem betreft niet zover hoeft te gaan als in de groente- en fruitsector. Ook is hij voorstander van meer transparantie in de keten, mits rekening wordt gehouden met de commerciële gevoeligheid van informatie.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    leuk voorstel van deze top mannen dat ze graag concurentie willen houden. zolang er in de wereld twee concurenten zijn is dat genoeg om een evenwicht te houden. dat boeren zich niet mogen bundelen in twee afzet/producenten organisatie onderstreept weer het feit dat boeren altijd " pricetakers" zullen en in dit geval moeten blijven

  • no-profile-image

    Die James toch, wil in z'n eentje bepalen wat goed is voor de boeren. James beslist daarmee voor 100 % wat goed is voor de rest. De boeren hebben zodoende minder dan slaven te vertellen als het aan die james ligt.

Of registreer je om te kunnen reageren.