Rundveehouderij

Nieuws 182 x bekeken 4 reacties

Scherper beleid voor ammoniak in de maak

Maarsbergen – Het ministerie van ELI werkt aan aanscherping van het Besluit huisvesting ammoniakemissie veehouderij. Hiermee wil het ministerie voldoende emissiereductie realiseren om de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) door te kunnen voeren.

Momenteel zitten veel boeren in de omgeving van Natura 2000 en EHS-gebieden in de problemen doordat het jaren duurt voor vergunningen af worden gegeven. Reden hiervoor is dat er te veel stikstof vanuit de bedrijven neerslaat op deze natuurgebieden. Door het aanpassen van het Besluit, waarover het ministerie met de sector wil overleggen, hoopt de overheid dit probleem op te kunnen lossen.

Wie met nieuwe techniek de emissie wil beperken, komt voor hoge kosten te staan. Zij moeten met metingen aantonen hoe de emissie vermindert. De kosten liggen tussen de 40.000 en 70.000 euro.
Staatssecretaris Bleker bekijkt tevens hoe de aanwendingsnormen voor de melkveehouderij aangescherpt kunnen worden via de Meststoffenwet. Dit past ook in de lijn van de voorlopige Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

Tot slot kan via het voer de stikstofuitstoot verminderd worden. Hiervoor zou een lijst moeten komen voor voer- en managementmaatregelen in de melkveehouderij.

Het ministerie zet vooral in op reducerende maatregelen via huisvesting, aanwending en het voerspoor, zo bleek deze week op een bijeenkomst in Maarsbergen. De rundveehouderij volgt daarmee de varkenshouderij.

Eind dit jaar moet duidelijk zijn welke maatregelen daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden.

agd.media

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jampie

  het wordt steeds strakker, ik kan me goed voorstellen dat je emigratieplannen krijgt als boer zijnde

 • no-profile-image

  Zuidertje

  Dit kan nooit goed gaam en onze standsorganisatie maar ja knikken.
  Praten van duurzame melkveehouderij, de koeien moeten ouder worden en maar met het voerspoor liggen te klooien, dit kan toch nooit goedgaan!!!!!
  Inderdaad je zou bijna zeggen dag Nederland en goedendag natuur en toerisme.
  Wat een mafkezen hier dit is niet te begrijpen.

 • no-profile-image

  Ik begrijp de zorgen van de reacties. Als je enkele jaren terug kijkt naar de normen van ontrekking door het gewas en wat men nu mag brengen, is de geloofwaardigheid helemaal zoek. Het is gewoon een politiekproces wat er zich afspeelt. Waar moet dat na toe, het is een wurgbeleid! Men heeft de mond vol over duurzaam, maar men kan beter spreken over een moord aanslag! De enige vraag die je hier over kunt stellen is, hoe kun je al die monden straks nog voeden. Nu eerst de boeren uitknijpen en straks iedereen honger, behalve diegene die er zich aan verreikt hebben!

 • no-profile-image

  Niet zeuren mensen, voor Nederlandse begrippen is dit wetenschap!

Of registreer je om te kunnen reageren.