Rundveehouderij

Nieuws

'Prijzen zuivel blijven komende jaren hoog'

Canberra - De prijzen voor boter, melkpoeder en kaas blijven door een aanhoudende vraag vanuit Azië, Noord-Afrika en het Midden-Oosten tot en met het jaar 2014 op een hoog niveau.

Dat schrijft Abare, een onderzoeksbureau van het ministerie van landbouw in Australië. Gecorrigeerd voor inflatie komt de wereldmarktprijs voor boter en magere melkpoeder in 2011 volgens Abare uit op circa 2.995 dollar (2.167 euro) per ton. Voor magere melkpoeder betekent dit een lichte stijging ten opzichte van 2010, en voor boter betreft het een lichte stijging. De productie neemt op middellange termijn toe, aldus Abare, zij het in de EU marginaal.

De consumptie stijgt snel. Volgens Abare groeit de consumptie van zuivelproducten in China "dramatisch". In 1995 consumeerde een Chinees gemiddeld 4,62 kg per jaar. In 2009 lag de jaarlijkse consumptie op 14,91 kg, en volgens Abare zal de consumptie nog verder stijgen.

De prijs van kaas komt in 2011 volgens Abare gemiddeld uit op 3.768 dollar (2.726 euro) per ton, een fractie meer dan in 2010. Door economisch herstel neemt de vraag vanuit Japan, de VS en Rusland toe. Het betreft de grootste importeurs van kaas. De vraag neemt tevens sterk toe vanuit Zuid-Korea, Mexico en Zuidoost-Azië.

Tegelijk worden prijzen ondersteunt door een afnemende productie van zuivel in de VS en de EU. Met name hogere voerprijzen beperken de productie, aldus Abare. Abare denkt dat de productie in Bulgarije en Roemenië af zal nemen ten faveure van de productie in Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.