Rundveehouderij

Nieuws 332 x bekeken

PZ wil rol melkrobots bij zuurgraad melkvet onderzoeken

Zoetermeer - Het Productschap Zuivel wil laten onderzoeken welke rol melkrobots spelen bij een geconstateerde verhoging van de zuurgraad in het melkvet.

Daarbij zal ook worden gekeken naar de rol van de diverse types en merken melkrobots. Dit blijkt uit een onderzoeksvoorstel van de commissie melkveehouderij.

Het voorstel is om het onderzoek te laten uitvoeren door het NIZO in Ede. Het onderzoek zal de vorm krijgen van een data-analyse, waarbij het NIZO gebruik maakt van al beschikbare melkcontrolegegevens van de zuivelindustrie. Gekeken moet worden naar zowel de verschillen tussen robot-bedrijven en bedrijven met een gewone melkinstallatie, naar de verschillen tussen de diverse types melkrobot en naar de variaties in zuurtegraad van het melkvet bij robotbedrijven.

Dat gebruik van melkrobots vaak aanleiding is voor een hogere zuurgraad van het melkvet is al bekend. Ook is bekend dat de zuurgraad vaak het hoogst is kort na de aanschaf van melkrobots, maar veel andere factoren zijn nog onvoldoende in beeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.