Rundveehouderij

Nieuws 149 x bekeken

Nieuw-Zeelandse veehouder haalt waterdoelen niet

Auckland – Het is de Nieuw-Zeelandse melkveehouderij in het seizoen 2009/2010 niet gelukt om de doelen uit het zogenoemde Dairying and Clean Streams Accord te halen.

Dat blijkt uit een tussentijds overzicht van het Nieuw-Zeelandse landbouwministerie. De vervuiling van water door de melkveehouderij is in het land een belangrijk thema. In 2003 sloten zuivelindustrie en overheid een akkoord, het Dairying and Clean Streams Accord, om de verontreiniging van onder meer rivieren en meren op vrijwillige basis tegen te gaan.

Hoewel vooruitgang is geboekt, is het aantal melkveebedrijven dat zich significant niet aan het akkoord houdt in seizoen 2009/2010 met 1 procent naar 16 procent gestegen. Dat is een tegenvaller gezien de genomen initiatieven om de situatie te verbeteren. De toename is volgens Fonterra onacceptabel. Wel heeft de onderneming hoop dat er verdere progressie wordt geboekt.

Afgelopen jaar startte Fonterra met een nieuw programma dat zijn vruchten volgens de onderneming nog moet gaan afwerpen. Als de melkveehouders de situatie niet op vrijwillige basis weten te verbeteren lijkt strenger overheidsingrijpen onvermijdelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.