Rundveehouderij

Nieuws 443 x bekeken

Melkveehouders klagen over handelswijze COKZ

Ingen – De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) heeft diverse klachten ontvangen over de handelwijzen van controleurs van het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ).

De belangenorganisatie heeft het COKZ om opheldering gevraagd. Melkveehouders geven aan niet gediend te zijn van de wijze waarop zij worden benaderd. Controleurs stappen al dan niet samen met de Algemene Inspectie Dienst onverwacht het erf op, of betreden zonder toestemming de stal. Ook over de houding en bejegening door controleurs ontving de NMV verschillende klachten.

”We begrijpen dat er steekproeven genomen moeten worden, maar we hebben moeite met de manier waarop deze controles plaatshebben”, zegt Marion Logtenberg van de NMV. De bond vindt het redelijk als een controle 48 uur van tevoren wordt aangekondigd, zodat een melkveehouder daar in zijn planning en bedrijfsvoering rekening mee kan houden.

Het COKZ laat weten de brief van de NMV netjes te hebben beantwoord. Inhoudelijk wil de organisatie geen mededelingen doen. ”Maar de zaak wordt zeker serieus bekeken”, zegt Anton Mentink van het COKZ.

De NMV laat weten dat het COKZ heeft aangegeven dat melkveehouders zelf bezwaar moeten maken als zij het niet eens zijn met de manier waarop zij zijn benaderd en behandeld. In de praktijk zal dit volgens de NMV niet veel gebeuren. ”Veel melkveehouders zijn bang dat hun bezwaarschrift wordt meegewogen in de uitkomst van de controle”, aldus Logtenberg.

Of registreer je om te kunnen reageren.