Rundveehouderij

Nieuws 199 x bekeken

Melkveehouderij EU blijft fors onder quotum

Brussel – De Europese melkproductie blijft in het lopende quotumjaar nog steeds zo’n 6 procent onder de maximaal toegestane hoeveelheid. Vorig jaar was dat 7 procent.

Dit meldt de Europese Commissie in het kwartaalverslag. De onderbenutting van het quotum blijft in stand ondanks forse productiestijgingen in diverse lidstaten.

Ierland is koploper productiestijging met een 12 procent hogere productie in de periode van april tot en met december 2010 (vergeleken met dezelfde periode in 2009). Daarna volgens Litouwen, België, Luxemburg, Frankrijk en Griekenland. Een aantal van deze landen, plus Nederland, Denemarken en Oostenrijk stevent bovendien af op overschrijding van het nationale quotum.

Tegenover deze lidstaten met een fors hogere productie staat ook een hele groep onderschrijders. Die zijn vooral te vinden in de nieuwe lidstaten in het oosten van de Europese Unie. Koplopers qua productiedaling zijn Hongarije en Roemenië met achtereenvolgens een 8,9 en 8,2 procent lagere productie.

De grootste toename in het productievolume had plaats in Frankrijk, waar 748 miljoen kilo melk meer werd geproduceerd. De meest opmerkelijke productiedaling deed zich voor in Italië. In dit land, dat lange tijd bekend stond als notoire quotumoverschrijder, daalde de productie met 175 miljoen kilo.

De gemiddelde melkprijs in de EU lag vorig jaar 15 procent hoger dan in 2009. In Nederland was die nog iets hoger. De melkprijs in december 2010 was met een niveau van 33,2 cent per kilo maar liefst 36 procent hoger dan op het dieptepunt in mei 2009.

Of registreer je om te kunnen reageren.