Rundveehouderij

Nieuws

'Melkprijs FrieslandCampina net geen 40 cent'

Amersfoort – De garantieprijs van FrieslandCampina gaat de 40 cent in mei of juni waarschijnlijk net niet aantikken. Dit zei financieel directeur Kees Gielen bij de presentatie van de jaarcijfers van het concern.

De verwachting van FrieslandCampina is echter wel dat de garantieprijs de komende tijd nog zal stijgen.

Als de perspectieven op de zuivelmarkt de laatste weken niet veranderd waren, dan had er waarschijnlijk een betere prijs in gezeten, meent het bedrijf. Toch is het ook voor de rest van het jaar niet pessimistisch. De prognose is dat de garantieprijs dan duidelijk boven het niveau van de eerste drie maanden zal blijven zitten.

Vooral over de markten in Azië, Afrika en Rusland zijn de verwachtingen goed. Ook worden goede resultaten voorzien bij babyvoeding en ingrediënten met extra toegevoegde waarde.

FrieslandCampina heeft voor met name de productie van babyvoeding en daarvoor benodigde ingrediënten al een fors investeringsprogramma opgezet. Voor uitbreiding van fabrieken in Beilen en Borculo is een bedrag van 85 miljoen euro uitgetrokken.

Om verwachte afzetgroei van zuivelproducten in een aantal Afrikaanse en Aziatische landen op te vangen, wordt ook daar de productiecapaciteit uitgebreid. Dat speelt bij voorbeeld in Nigeria en Zuidoost-Azië. Directievoorzitter Cees ’t Hart blijft ook voor de lange termijn optimistisch over de zuivelmarkt. ”We denken dat de (vraag op) de zuivelmarkt harder groeit dan het aanbod.”

Hij relativeert de observatie dat de prijzen op de zuivelmarkt de laatste maanden erg hard zijn gestegen. ”Ten opzichte van andere grondstoffen was de prijsstijging matig.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.