Rundveehouderij

Nieuws

Lyempf legt productie stil

Kampen - Zuivelverwerker Lyempf in Kampen legt de productie stil. Dit meldt algemeen directeur Robert Jan Bannink.

Als reden noemt hij dat het bedrijf geen betalingen meer ontvangt. De bank heeft de geldkraan dichtgedraaid. Bannink stelt dat van een faillissement nog geen sprake is. Lyempf verwerkte de laatste weken al geen rechtstreeks door veehouders aangeleverde melk meer. Het verwerkte alleen nog 'op bestelling', maar ook deze fase lijkt nu voorbij.

Uit het feit dat de bank de geldkraan heeft dichtgedraaid vloeit ook voort dat het personeel niet meer wordt betaalt. Het is daar donderdag over ingelicht. Nu worden de installaties gereinigd. Zaterdag gaat de fabriek dicht. De logische vervolgstap lijkt een faillissement. Dit laat echter nog op zich wachten.

Zowel Gramen als minderheidsaandeelhouder Van der Valk willen deze laatste stap nog niet zetten. Eerst willen ze duidelijk hebben wie de zeggenschap heeft over fabriek, installaties en ondergrond. Daarover is naar aanleiding van de gebeurtenissen in de laatste maanden een verschil van uitleg ontstaan. Donderdag diende over deze zaak een kort geding voor de rechtbank in Amsterdam. Advocaat Onno Boerstra, die namens Gramen Shipping optreedt, wil geen mededelingen doen over de zaak. Advocaat Christ Borstlap, die namens Alsi Beheer optreedt, verwacht maandag een uitspraak in het geding.

Of registreer je om te kunnen reageren.