Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Leden FrieslandCampina profiteren beperkt van hogere marktprijzen

Amersfoort – Leden van FrieslandCampina profiteren op maandbasis beperkt van de hogere marktprijzen voor zuivel, zo blijkt uit de toelichting van dit bedrijf bij de garantieprijs voor maart.

De FrieslandCampina-leden ontvangen over maart, gecorrigeerd voor toeslagen en heffingen, netto 34 cent per 100 kilo meer voor hun melk dan over februari. Dat komt deels door een prijscorrectie, blijkt uit cijfers van de zuivelcoöperatie.

Leden met een jaarleverantie van 800.000 kilo krijgen volgens berekeningen van agd.media/Boerderij over maart een netto voorschotprijs van € 33,71 exclusief btw. Dat is de prijs inclusief 7 cent PZ-heffing en een zomerheffing van € 2,30 per 100 kilo. Zonder die zomerheffing zou de maandprijs uitkomen op € 36,01, tegenover een prijs van € 35,67 over februari.

Daarmee profiteren de leden op maandbasis beperkt van de hogere marktprijzen voor zuivel. Als een van de hoofdoorzaken noemt FrieslandCampina de achterblijvende uitbetaalprijzen in Duitsland en Denemarken. Deze vormen een belangrijk bestanddeel voor de berekening van de garantieprijs van FrieslandCampina en ze blijken achteraf minder hard gestegen dan FrieslandCampina had ingeschat.

In wezen zit in haar maartprijs een correctie op eerder gepubliceerde prijzen verwerkt.
Het lijkt aannemelijk dat het bedrijf meer ontvangt voor zijn producten dan de Duitse en Deense verwerkers, maar daar wil het geen harde uitspraken over doen.

FrieslandCampina wijst er op dat de zuivelnoteringen lang niet altijd de in de markt behaalde opbrengstprijzen weerspiegelen. Noteringen werken vaak met vertraging door in contracten met afnemers. Dit is doorgaans vooral het geval bij de kaasprijzen, het grootste zuivelproduct.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Altijd makkelijk om als smoes te gebruiken. Daarom zullen hun
    bonusjes ook wel niet omhoog gaan.

  • no-profile-image

    Ach, we verwachten eigenlijk ook niet zoveel meer van die geweldige coop, stellen altijd teleur

Of registreer je om te kunnen reageren.