Rundveehouderij

Nieuws 163 x bekeken

Lactalis ontkent plunderplan Parmalat

Parijs – Lactalis is niet van plan Parmalat te plunderen. Dat zegt de Franse coöperatie in reactie op kritiek van Italiaanse politici.

Parmalat wist 1,4 miljard euro aan contanten binnen te slepen door investeringsbanken aan te klagen voor het medeplichtig zijn aan fraude.

Parmalat ging in 2003 bijna failliet toen bleek dat het voor 14 miljard euro had gefraudeerd. De nieuwe topman Enrico Bondi klaagde vervolgens investeringsbanken die in het complot zouden hebben gezeten aan. Lactalis vergrootte onlangs het belang in Parmalat tot 29 procent.

Lactalis ontkent nu in een verklaring uit te zijn op de 1,4 miljard. Het geld zou alleen worden ingezet voor de ontwikkeling van Parmalat. In Italië ligt de zeggenschap over Parmalat erg gevoelig. Het bedrijf geldt als één van de giganten van de Italiaanse industrie.

Bovendien vinden vooral rechtse Italiaanse politici Franse bedrijven oneerlijk. Toen het Amerikaanse Pepsico in 2005 trachtte de Franse nationale kampioen Danone over te nemen, wist Danone dit met behulp van de Franse politiek tegen te houden. De Franse wet werd zo aangepast dat voeding, telecommunicatie, energie en defensie ’strategische’ en dus beschermingswaardige sectoren zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.