Rundveehouderij

Nieuws

Jongveeopfokkers met terugwerkende kracht in BEX

Doetinchem – Jongveeopfokkers die gebruik willen maken van BEX (bedrijfsspecifieke excretie) kunnen daar onder voorwaarden nog dit jaar aan deelnemen.

Normaal gesproken moet de kuilvoervoorraad op 1 januari bepaald zijn. Echter, pas enkele weken geleden werd bekend dat BEX voor jongvee goedgekeurd is door de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet van het ministerie van ELI. Daarom hebben veel jongveeopfokkers rond de jaarwisseling geen kuilvoervoorraad laten meten.

Het ministerie van ELI laat nu weten dat het bij controle en handhaving (alleen dit jaar) zal accepteren dat de kuilvoervoorraad met terugwerkende kracht is geschat. Dat moet dan wel door een geaccrediteerd laboratorium zijn gebeurd. Van de partij moet ook een voederwaarde-analyse aanwezig zijn of moet alsnog een monster worden gestoken. Zowel de monstername als de inschatting van de voorraad moet voor 1 mei zijn uitgevoerd. Als de betreffende kuil al helemaal op is zonder onderzoek, dan is deelname aan BEX jongvee dit jaar niet mogelijk.

BEX Jongvee is ontwikkeld uit het netwerk ’Jongveeopfokkers werken aan BEX’ door DLV en Wageningen UR Livestock Research. Uit berekeningen blijkt dat de uitstoot van stikstof en fosfaat 20 tot 25 procent lager is vergeleken met de forfaitaire norm.

Of registreer je om te kunnen reageren.