Rundveehouderij

Nieuws

Japanse vraag naar zuivel neemt sterk toe

Tokio/Brussel – De vraag naar buitenlandse zuivel vanuit Japan als gevolg van de tsunami en vooral van de kernramp in Fukushima stijgt snel. Dit merken zuivelhandelaren in de EU.

Wat dit precies inhoudt voor te importeren tonnages en voor de ontwikkeling van de zuivelprijzen valt nog niet te zeggen. Daarvoor is het nog te vroeg. De verwachting is echter wel dat het effect substantieel zal zijn, omdat Japan een beperkte eigen melkproductie heeft van goed 8 miljoen ton bij een bevolking van bijna 130 miljoen mensen.

Daarbij moet ook worden aangetekend dat Japan al voor de rampen in de top 5 van grootste zuivelimporteurs ter wereld zat en dat het vorig jaar de tweede kaasimporteur ter wereld was.

Zoals het er nu naar uitziet hebben de kernramp en de tsunami stevige, maar (nog) geen rampzalige gevolgen voor de zuivelsector. Het zwaartepunt van de Japanse melkveehouderij bevindt zich op het noordelijke eiland Hokkaido, dat tot nog toe buiten schot is gebleven. De regio Tokohu, waar de centrales van Fukushima staan, is goed voor ongeveer 9 procent van de melkproductie.

Toch is nu al merkbaar dat Japanse consumenten op hun hoede zijn voor mogelijk radio-actief besmet voedsel uit eigen land. Zelfs in China bestaat er al angst voor radio-actief besmette producten door de rampen in Japan. Deze zorg maakt dat Japanse consumenten waarschijnlijk eerder buitenlandse zuivel en babyvoeding zullen gaan kopen. De vraag naar deze producten neemt volgens handelaren inderdaad toe.

Het grootste deel van de zuivelproducten die nu al worden geïmporteerd komt uit Nieuw-Zeeland, Australië en de Verenigde Staten. Europese importen zijn beperkt, behalve op gebied van weipoeder en kaas.

Van de bijna 200.000 ton kaas die Japan in 2010 importeerde, kwam volgens gegevens van de Europese Commissie 22 procent uit Europa. Australië en Nieuw-Zeeland waren goed voor achtereenvolgens 43 en 26 procent van de importen. Het Europese aandeel in de kaasimporten is daarbij wel sterk groeiend.

Van de bijna 500.000 ton weipoeder kwam meer dan 60 procent uit de Verenigde Staten, terwijl 18 procent uit de EU kwam. Van de ruim 70.000 ton lactose die vorig jaar werd geïmporteerd, kwam bijna 30 procent uit de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.