Rundveehouderij

Nieuws

Geitenmelkprijs kruipt begin 2011 omhoog

Zoetermeer – De gemiddelde geitenmelkprijs is in januari en februari 2011 licht gestegen ten opzichte van eind 2010.

Gerekend naar vet en eiwit gaat het om 50 cent per 100 kilo. Worden toeslagen meegerekend, dan is de prijsstijging groter, zo blijkt uit cijfers van het Productschap Zuivel (PZ).

Ondanks deze ontwikkelingen is de geitenmelkprijs over de twee eerste maanden van het nieuwe jaar nog steeds flink lager dan in dezelfde periode van 2010. Wel loopt het verschil langzaam terug, maar dat komt omdat de geitenmelkprijs begin vorig jaar een daling inzette, terwijl er nu sprake is van een lichte stijging.

Bij geitenmelkverwerker Amalthea daalde de voorschotprijs over januari en februari licht, terwijl deze bij de meeste andere verwerkers steeg. Toch is het globale beeld bij Amalthea nu juist veel beter dan vorig jaar. Begin vorig jaar zat de uitbetaalprijs bij hen op een dieptepunt, mede door een negatieve nabetaling. Dit jaar ontvangen ze een hoger voorschot, terwijl in februari ook nog eens een nabetaling van € 1,33 per 100 kilo over 2010 werd uitgekeerd.

De Bettinehoeve betaalde over 2010 een nabetaling uit van 5 cent per 100 kilo geleverde melk. De Jong betaalde over vorig jaar 0,83 cent kwantumtoeslag per 100 kilo uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.