Rundveehouderij

Nieuws

Geitenbedrijf opnieuw besmet met Q-koorts

Den Haag / Wamel – Een geitenbedrijf in het Gelderse Wamel is opnieuw besmet verklaard met Q-koorts.

Dat blijkt uit gegevens van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Het bedrijf was eerder in december 2009 besmet verklaard. Vervolgens heeft het bedrijf een jaar lang geen verhoogde waarde van Coxiella burnetii gehad in de tankmelk, waardoor het bedrijf officieel vrij werd verklaard van de ziekte.

Ondanks de vaccinatie van alle geiten en schapen en de ruiming van drachtige dieren vorig jaar is in het tankmelkonderzoek opnieuw een verhoogde waarde van de Q-koortsbacterie aangetroffen. De VWA heeft het bedrijf daardoor op 18 februari weer besmet verklaard. De dieren op het bedrijf vertoonden geen klinische verschijnselen van Q-koorts.

Voor bedrijven die nu nieuw besmet verklaard worden geldt een uitmestverbod van 150 dagen en een bezoekverbod. Alleen mensen die beroepsmatig het bedrijf bezoeken mogen in de stal. Andere bezoekers mogen tot negentig dagen na de besmetting niet in de stal komen.

De VWA gaat geen verder onderzoek doen naar de besmetting. “Alle melkgevende schapen en geiten zijn gevaccineerd. We weten dat de kans beperkt is dat er nieuwe bedrijven besmet raken”, aldus een woordvoerder.

Het RIVM meldt dit jaar tot nu toe negentien humane besmettingen met Q-koorts in Nederland. Dat zijn er aanzienlijk minder dan het aantal patiënten in de voorgaande jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.