Rundveehouderij

Nieuws

Franse melkveehouder moet voorzichtig zijn met contracten

Rennes – Franse melkveehouders moeten voorzichtig zijn met de contracten die ze dezer dagen van hun melkafnemer ontvangen.

”Niet direct tekenen, eerst alles eens goed lezen. Het kan niet zo zijn dat met het systeem van de dubbele prijzen langs een omweg de melkprijs voor de veehouders omlaag gaat,” schrijven de regionale boerenbonden FRSEA en JA de l’Ouest aan hun leden.

Frankrijk gaat op 1 april, aan het begin van het nieuwe melkjaar, contracten in de melksector invoeren. De bedoeling is dat de verwerkers hun leveranciers deze maand een ontwerp-overeenkomst sturen die dan voor vijf jaar geldig moet zijn. Maar de boerenbonden roepen hun leden op tot voorzichtigheid. ”De veehouders moeten zich hergroeperen in producentenorganisaties, dat is de enige oplossing om er voor te zorgen dat contractonderhandelingen niet een eenzijdige zaak worden,” is hun suggestie. De bonden zullen de komende tijd in ieder geval informatiebijeenkomsten over de nieuwe contractualisering organiseren. Zij hebben er daarbij al eerder op gewezen dat een veehouder niet verplicht is voor 1 april een getekend contract terug te sturen.

Of registreer je om te kunnen reageren.