Rundveehouderij

Nieuws 151 x bekeken

Fonterra opent veiling voor concurrenten

Auckland – Naast Fonterra zijn binnenkort ook andere zuivelondernemingen welkom om product via de internetveiling (Global Dairy Trade) te verkopen. De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming wil met deze stap haar handelsplatform verder uitbreiden.

Grote spelers op de zuivelmarkt zoals FrieslandCampina en Arla uit Europa, California Dairies en Dairy Amerika uit de Verenigde Staten en Murray Goulburn uit Australië hebben meegedacht over de marktregels waaraan deelnemende partijen moeten voldoen. Geen van de partijen heeft toegezegd daadwerkelijk product op de veiling te gaan aanbieden.

Bij de lancering van het platform in juli 2008 was voorzien dat naar verloop van tijd ook andere zuivelproducenten, naast Fonterra, gebruik van de veiling zouden gaan maken. Zuivelonderneming en hebben momenteel de mogelijkheid om op- of aanmerkingen te maken op de opgestelde concept marktregels.

Doel van het toelaten van externe producenten op de veiling is om de volumes te vergroten en daarmee de betrouwbaarheid van de prijzen verbeteren. Ook is de bedoeling dat uitbreiding van het aantal verkopende partijen op de veiling het klantenbestand verder laat groeien.

Vanaf de start van de internetveiling heeft Fonterra voor ruim 2,3 miljard euro product via het platform verhandeld. Jaarlijks wordt er zo’n 600.000 ton product verkocht aan meer dan 300 verschillende partijen gevestigd in 58 landen. Vanaf 17 mei gaat Fonterra zijn productassortiment op de veiling verder uitbreiden. Melkeiwitconcentraat en rennet caseïne worden toegevoegd.

Of registreer je om te kunnen reageren.