Rundveehouderij

Nieuws

Eind 2010 goed voor nabetaling DOC Kaas

Hoogeveen – DOC Kaas keert over 2010 een onverwacht hoge nabetaling uit van 6,75 procent over het voorschot. Dit komt met name door de goede verkoopprijzen van eind 2010.

De opbrengstprijzen voor de diverse producten van DOC stegen toen zo hard dat het effect daarvan niet meer in het voorschot kon worden verwerkt, vertelt directeur Jannes Oosterveld. Zowel voor kaas, weipoeder als voor boter, room en melkpoeder werd flink meer ontvangen.

De coöperatie hanteert een nabetaling van 4 procent als doelstelling, maar door het na-ijleffect van de goede verkopen werd die dus verhoogd naar 6,75 procent.

De totale melkprijs van DOC over 2010 komt volgens berekening van de coöperatie zelf uit op € 34,22 per 100 kilo exclusief btw. De nabetaling komt uit op een bedrag van € 2,07 per 100 kilo. Aan ledengeld ontvangen de leden/veehouders een bedrag van € 0,68 per 100 kilo geleverde melk.

DOC Kaas kijkt dan ook tevreden terug op 2010. Te meer het resultaat zo anders en beter is dan over 2009. Begin 2009 zat met name foliekaas sterk in de hoek waar de klappen vielen, vorig jaar heeft juist dit product zich prijstechnisch gezien heel sterk hersteld. Veel meer dan natuurkaas. Oosterveld: ”Zo zie je maar dat je niet te snel en ingrijpend moet schuiven in de productie.”

Echter ook boter en weipoeder hebben het goed gedaan. Vandaar dat ook de joint-venture met Volac een goede bijdragen heeft geleverd aan de resultaten van DOC Kaas. Gezien de ontwikkelingen op de wei-markt van de laatste tijd kijkt Oosterveld extra tevreden terug op het besluit van enkele jaren geleden om met Volac samen te werken in weiveredeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.