Rundveehouderij

Nieuws 395 x bekeken

Effect vaccinatie Q-koorts grootst bij jonge dieren

Utrecht – Vaccinatie tegen Q-koorts is het meest effectief bij jonge dieren. Dat blijkt uit onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Het onderzoek is uitgevoerd tijdens de ruiming van drachtige geiten en schapen en staat ook wel bekend als het Rendac-onderzoek. De resultaten van het onderzoek waren eerder ook al bekend, maar het is nu ook wetenschappelijk geaccepteerd via een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Emerging Infectious Diseases.

In het onderzoek werden 957 geruimde geiten onderzocht van dertien bedrijven. Hiervan waren zeven bedrijven gevaccineerd. Bij twee van de onderzochte bedrijven waren eerder abortussen als gevolg van een infectie met Coxiella burnetii. Drie bedrijven hadden tot de besmetverklaring in 2009 nooit eerder een verhoogd gehalte Coxiella burnetii in de tankmelk.

Bij het onderzoek werd bij geruimde dieren monsters genomen van vruchtwater, melk en er werd een vaginaal swab genomen. Hieruit bleek dat de vaccinatie met name bij effect had op het aantal bacteriën in het vruchtwater: hier werd bij 98 procent van de gevaccineerde jonge dieren geen bacterie meer gevonden. Bij de oudere dieren was dit 90 procent.

De reductie van het aantal bacteriën bij de vaginaalswabs en melk was minder groot dan bij vruchtwater. Vruchtwater is de grootste bron van bacteriën bij geïnfecteerde dieren. Bij jonge dieren was het effect van vaccinatie groter dan bij oudere dieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.