Rundveehouderij

Nieuws 230 x bekeken

Dierenbescherming: koester positie melkveehouderij

Baexem - Melkveehouders moeten niet de gevolgen onderschatten van een toenemende maatschappelijke aandacht voor dierenwelzijn. Dat zei Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming op een LLTB bijeenkomst in Baexem.

Het imago van de melkveesector is volgens Dales nu nog goed, maar hij waarschuwt melkveehouders voor de toekomst. De sector moet volgens hem waken niet dezelfde weg te bewandelen als de intensieve veehouderij. Schaalvergroting zou niet de oplossing zijn om het hoofd boven water te houden. “Het maakt niet uit hoe groot je een bedrijf maakt”, aldus Dales. Concurrentie op de prijs gaan jullie verliezen.”

Redenen die Van Dalen noemt waarom Nederland de internationale concurrentie niet aan kan zijn de hoge grondprijs en het in verhouding hoge arbeidsloon. Het is volgens hem beter voor de Nederlandse melkveehouderij om zich te focussen op de productie van melk met toegevoegde waarde. “De melkveehouderij is nu nog redelijke extensief en diervriendelijk. Er is nog geen sprake van argwaan naar de melkveehouderij. Koester jullie positie en probeer deze uit te buiten. Het marktsegment ligt voor het oprapen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.