Rundveehouderij

Nieuws 207 x bekeken 1 reactie

Dier en Recht: supermarkten overwegen weidegang te verplichten

Amsterdam – Een aantal supermarktketens overweegt weidegang op te nemen in de inkoopvoorwaarden. Dat zegt Hans Baaij, directeur van de Stichting Dier en Recht.

Afgelopen maand schreef de stichting alle Nederlandse supermarktketens aan met het verzoek vóór 1 maart hun inkoopvoorwaarden zodanig aanpassen dat een groot deel van de verkochte zuivel afkomstig is van koeien die weidegang krijgen. Genoemde deadline is niet gehaald maar gezien het feit dat Dier en Recht naar eigen zeggen met een drietal supermarktketens in gesprek is, wordt nog geen verdere actie ondernomen.

”Een drietal supermarktketen heeft aangegeven hun best te willen doen”, aldus Baaij. Hij gaf eerder al aan voldoende gronden te zien om de supermarkten juridisch aan te pakken als ze niet aan de eis voldoen.

Om hun eis te staven heeft Dier en Recht literatuuronderzoek laten uitvoeren door René Houkema van Advies & Communicatie Duurzaam Voedsel. Het rapport, wat ook de supermarkten hebben ontvangen, vormt deels de juridische basis voor een eventuele rechtzaak. Maar het onderzoek wordt volgens Baaij nog verder aangevuld.

Marc Jansen, directeur Consumentenzaken en Kwaliteit bij het Centraal Bureau voor Levensmiddelen, liet eerder al weten dat weidegang niet collectief door het CBL verplicht wordt gesteld. Ook verwacht hij niet dat Dier en Recht als het erop aan komt daadwerkelijk juridische stappen gaat zetten.

”Wacht maar af”, laat Baaij in reactie weten. Hij verwijst naar de ervaring die is opgedaan in de periode dat Varkens in Nood dreigde met rechtszaken tegen supermarkten die weigerden varkensvlees van niet gecastreerde biggen te verkopen. Ook geeft hij aan dat het CBL helemaal niet de bevoegdheid heeft om dit soort collectieve afspraken te maken. ”Supermarkten zijn hierin autonoom. Daarom praten we ook liever met supermarktketens zelf.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Als weidegang melk nu duurder is dan import melk uit stallen, wie betaalt dan het gelag? De melkveehouderij in nederland of de Nederlandse consument. Dit onder het oer Nederlandse motto; "Voor wat hoort wat". Ik mag het hopen, want anders hebben we geen boeren meer en geen koeien meer in de weide. Waarom bemoeien de stedelingen zich altijd met het platteland en dan vooral met Hoe het er uit moet zien. Nooit met hoe houdt je het platteland leefbaar voor haar bewoners. Nee hun bemoei zucht heeft geleid tot een afkalvende infrastructuur de laatste 40 jaar en die komt koe in de weide en Natura 2000 echt niet terug .

Of registreer je om te kunnen reageren.