Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Christenunie voor Europese verevening van melkquota

Den Haag – De Christenunie is voorstander van Europese verevening van melkquota, nu Nederlandse melkveehouders boven hun quotum melken, maar hun collega’s in de meeste andere lidstaten hun quotum niet volmelken.

Op die wijze zouden Nederlandse boeren minder superheffing hoeven te betalen, betoogde CU-Kamerlid Esmé Wiegman-Van Meppelen Scheppink dinsdagavond in debat met staatssecretaris Henk Bleker (ELI).

Het standpunt van Wiegman is opmerkelijk, omdat de Christenunie tot nog toe altijd zeer bevreesd is geweest voor het opvoeren van de melkproductie, vanwege de mogelijk negatieve gevolgen die dit zou hebben voor natuur en milieu (bijvoorbeeld door groei van de melkveestapel).

Bleker noemde het idee van Wiegman sympathiek, maar niet realistisch. Nederland heeft al vaker vergeefs geprobeerd om de quota voor zijn melkveehouders te verruimen; daarvoor zouden echter eerder gemaakte afspraken (’health check’) moeten worden opengebroken, en dat lijkt een onbegaanbare weg.

Minder sympathiek vond Bleker de suggestie van Groenlinks om de mogelijkheid van een tijdelijke quotering van de productie door de EU achter de hand te houden, als de sector zelf de productie niet weet te beperken. Volgens Bleker leidt dit alleen maar tot onzekerheid voor ondernemers, nu eerder is afgesproken om de quotering af te schaffen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    uprmvmo

    38g6bT qyzoprwmdkge, [url=http://bkqqqmmnoutm.com/]bkqqqmmnoutm[/url], [link=http://ivsyksamfgzh.com/]ivsyksamfgzh[/link], http://zwbxazxpsxjk.com/

Of registreer je om te kunnen reageren.