Rundveehouderij

Nieuws 232 x bekeken

CBL gaat weidegang niet collectief verplichten

Baexem – Het Centraal Bureau voor de Levensmiddelen (CBL) gaat weidegang niet collectief verplicht stellen aan de leveranciers van haar leden.Dat zei Marc Jansen, directeur Consumentenzaken en Kwaliteit tijdens de ledenvergadering van LLTB-subvakgroep Melkveehouderij.

Tijdens de bijeenkomst wees Jansen op het belang van een goed imago voor de melkveesector. ”Met weidegang hebben jullie goud in handen”, zei hij tegenover een zaal vol melkveehouders. ”Een goed imago is voor de melkveesector belangrijker dan een plus van 3 cent op de melkprijs.”

Varkens en kippen zijn volgens Jansen, nadat ze uit het zicht, ook uit het hart van de consument geraakt. Het CBL wil om een zelfde lot voor de melkveehouderij te voorkomen weidegang stimuleren, maar niet verplicht stellen. ”Als wij dit principe toch los moeten laten zien we dat als een verloren discussie.”

Jansen geeft aan dat het uiteindelijk niet gaat om het feit of koeien ook binnen goed verzorgd kunnen worden. ”Je moet naar het doel kijken.” Doel van weidegang is volgens hem dat de consument blijft denken dat koeien in de wei lopen, kortom het imago.

Koeien in de wei is volgens Jansen nog de enige marketinguiting van Nederland bv die nog klopt. ”Tulpen zien we maar drie weken per jaar, en klompen zien we in ieder geval in Amsterdam en Den Haag niet meer.” Weidegang kan gebruikt worden om Nederlands product te onderscheiden.

De CBL-directeur geeft melkveehouders het advies om de discussie rondom weidegang vooral vanuit het imagoperspectief te voeren, en niet te komen met technische oplossingen. Hij ziet dat binnen Nederland de voorkeur voor het gebruik van plantaardige eiwitten de laatste jaren is toegenomen. ”Vooral het vorige kabinet stelde plant boven dier”, aldus Jansen. ”Ook maatschappelijke organisaties doen er alles aan om de vlees- en zuivelketen in diskrediet te brengen. Het gaat in de gevoerde discussies niet om de gezondheid van de dieren maar om het morele aspect.”

Of registreer je om te kunnen reageren.