Rundveehouderij

Nieuws 160 x bekeken

Britse melkveehouder profiteert weinig van wereldmarktprijzen

Londen – De Britse zuivelsector zag de export van melkpoeder en boter vorig jaar weliswaar flink toenemen maar toch niet in die mate als de groei in de melkproductie mogelijk had gemaakt.

Britse melkveehouders profiteren dan ook maar in beperkte mate van de hogere prijzen op de wereldmarkt. Dat komt waarschijnlijk vooral door de manier waarop ze zijn gebonden aan hun afnemer.

Dat stelt het zuivelschap DairyCo in haar tweewekelijks bericht. De Britse uitvoer van melkpoeder nam afgelopen jaar in waarde toe met 57 procent en in volume met 27 procent. De boterexport groeide in waarde met 40 procent maar in volume met slechts één procent. Door die ontwikkelingen daalde het handelstekort voor zuivel weliswaar licht maar Groot-Brittannië voert toch nog altijd voor zo’n 1,4 miljard euro meer zuivel in dan wordt uitgevoerd.

‘’De melkveehouders hebben wel iets kunnen profiteren van de hogere prijzen op de wereldmarkt. Ondanks de toename van de melkproductie nam de export echter niet significant toe. Dat kan komen door de leveringsafspraken die de boeren hebben met hun verwerker, wat hun mogelijkheden om tussen markten te switchen aan banden legt,’’ stelt DairyCo.

Tegelijkertijd heeft de boerenactiegroep Farmers for Action juist met het oog op deze problemen het plan gelanceerd voor een eigen coöperatieve fabriek voor melkpoeder. FfA denkt daarmee zo’n 25 procent van de geproduceerde melk uit de markt te kunnen halen. ‘’Op die manier kunnen we van prijs-ontvanger prijs-makers worden,’’ stelt FfA. In Britse zuivelkringen wordt er echter op gewezen dat een soortgelijke fabriek, Westbury, eerst financieel over de kop is gegaan en door een aantal collega’s gered moest worden. Of FfA de financiering van een dergelijk project rond krijgt, wordt dan ook betwijfeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.