Rundveehouderij

Nieuws 317 x bekeken 1 reactie

Boterproductie vreest smet op imago door labelling

Brussel/Den Haag – De door de Europese Commissie voorgestelde, verplichte labelling voor boter die bevroren is geweest, werpt een onterechte smet op het product. Ook zorgt het voor nodeloze lastenverzwaring.

Dit stellen de organisaties van boterproducenten en handelaren in de hele EU. Ze hopen het tij op de valreep nog te keren met een intensieve lobby richting het Europees Parlement.

De organisaties voelen zich slachtoffer van een generiek Europees beleid om alle voedingsmiddelen die ooit bevroren zijn geweest te etiketteren. Voor sommige voedingsmiddelen kan het zinvol zijn om producten te etiketteren die ingevroren zijn geweest en daarna weer zijn ontdooid. Met name als dat leidt tot kwaliteitsverlies of extra risico voor de voedselveiligheid.

Bij boter leidt het voor enkele maanden invriezen niet tot aantasting van de kwaliteit of veiligheid, stelt de botersector. In Nederland wordt 65 procent van alle boter bevroren om die op een later moment te kunnen gebruiken, in landen als het Verenigd Koninkrijk en Ierland wordt meer dan 90 procent van alle boter bevroren. Het is gewoon een goede bewaarmethode.

Verplichte etikettering van deze boter maakt het product slechter te verkopen, het zorgt voor nodeloos onderscheid tussen verse boter en boter die voor een aantal maanden bevroren is geweest, en daarmee voor extra kosten. Ook zorgt het voor overbodig papierwerk.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Zijn de multinationals niet gewend ,de consument te vertellen wat ze met hun voedsel uit vreten.

Of registreer je om te kunnen reageren.