Rundveehouderij

Nieuws 225 x bekeken

Belgische zuivelindustrie ontevreden met prijsmonitoring overheid

Leuven – De Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) is het niet eens met de conclusies van het Prijsobservatorium. Het Prijsobservatorium meent dat de consumentenprijs voor boter in de periode december 2006 tot december 2010 sneller steeg dan de prijs van de grondstof melk.

Volgens BCZ is de consumentenprijs voor boter in genoemde periode juist trager gestegen dan de grondstofprijs.

Volgens de confederatie heeft het Prijsobservatorium een fout gemaakt door als grondstof voor boter aan melk te denken, en niet aan melkvet. Melkvet is fors duurder geworden. BCZ geeft aan bij consumptiemelk een zelfde fenomeen te zien. De grondstofprijs stijgt veel sneller dan de prijs die de zuivelfabriek ontvangt. De marge van de zuivelindustrie wordt volgens de confederatie negatief en onhoudbaar.

Het Prijsobservatorium is in 2009 opgericht. Het overheidsinstrument moet zorgen voor een neutrale en volledige analyse van de prijsvorming. Volgens het observatorium steeg de consumentenprijs voor boter in de periode december 2006 tot december 2010 met 28 procent, terwijl de melkprijs aan de boer slechts met 17 procent toenam. Voor de productie van boter wordt alleen het melkvet uit de melk gebruikt, zo betoogt BCZ. Het resterende deel, de magere melk wordt tot melkpoeder verwerkt.

De prijs van de grondstof boter, zoals weergegeven in de officiële boternotering is volgens BCZ de correcte vergelijkingsbasis voor de grondstof. De boternotering is in de periode december 2006 tot december 2010 met 40 procent gestegen. De prijs aan de consument met 28 procent, en volgens de BCZ dus minder snel dan de grondstoffenprijs. De prijs aan de zuivelindustrie zou met slechts 23 procent zijn toegenomen. De industrie kan de gestegen grondstofkosten niet doorberekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.