Rundveehouderij

Nieuws

Adviescommissie VS wil steun baseren op voerkosten en melkprijs

Washington – De Amerikaanse melkveehouderij moet steun krijgen die gaat lopen als de marge tussen de voerkosten en de opbrengstprijs van melk te klein wordt. Ook de mate van prijsvolatiliteit moet meespelen bij de afweging wanneer steun nodig is, en in welke mate er steun moet worden gegeven.

Dit stelt een Amerikaanse zuivel-adviescommissie. Die doet in opdracht van landbouwminister Tom Vilsack een reeks aanbevelingen om de melkveehouderij in tijden van economische tegenwind effectiever te kunnen ondersteunen.

De steun aan melkveehouders moet volgens het advies deels de vorm krijgen van inkomenssteun. Daarbij moet er voor alle bedrijven tot een bepaalde maximum-productie een soort ’marge-verzekering’ komen. Grotere bedrijven moeten daar bovenop zichzelf kunnen verzekeren voor het risico van de meerproductie. Het andere deel van de steun moet de vorm krijgen van extra zuivelaankopen door de staat.

In de periode tussen oktober 2008 en eind 2010 heeft de Amerikaanse federale overheid bijna 1,2 miljard euro aan steun uitgetrokken voor de melkveehouderij. Het grootste deel daarvan – 910 miljoen euro – ging op aan inkomenssteun. Een bedrag van ruim 200 mijoen euro ging op aan steunaankopen voor melkpoeder, boter en kaas, terwijl een bedrag van ongeveer 75 miljoen euro opging aan directe leningen aan melkveehouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.