Rundveehouderij

Nieuws 1515 x bekeken

Weinig rek in teeltkosten mais

Doetinchem – De snijmaisteler heeft gemiddeld 440 euro aan loonwerkkosten voor zaailoon, spuitloon en inkuilen. Toch is er regionaal wel enig verschil te vinden in de kosten.

Dat blijkt uit een inventarisatie van vakblad Boerderij op basis van gesprekken met 36 loonbedrijven verdeeld over de 12 provincies.

Het spuitloon varieert van 20 tot 40 euro per hectare en het zaailoon kent een spreiding van 55 tot 110 euro per hectare. Voor het hakselen, transport met twee wagens en een shovel of trekker op de kuil wordt gemiddeld 340 euro gerekend. Ook hier is er een spreiding in de berekende kosten van 300 tot 400 euro per hectare.

De prijzen kunnen flink oplopen als geoogst moet worden onder natte omstandigheden. Als de loonwerker met speciaal materieel moet komen stijgen de kosten tot meer dan 600 euro per hectare. Veehouders hebben invloed op de prijs door de infrastructuur op hun bedrijf aan te passen. Als de loonwerker vlot kan werken en er wordt een uurtarief afgesproken, dan kunnen de oogstkosten aanzienlijk worden beperkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.