Rundveehouderij

Nieuws 253 x bekeken

Weidevogels verdwijnen uit het gewone boerenland

Leeuwarden – In gebieden zonder beheer zullen de weidevogels verdwijnen. Dat blijkt uit een tussenevaluatie van de provincie Friesland over het provinciale Werkplan Weidevogels. In gebieden met intensief beheer lijken de aantallen weidevogels te kunnen worden gehandhaafd, evenals in natuurreservaten. Daarbuiten zullen de aantallen verder blijven dalen.

In Friesland ligt nu 32.000 hectare boerenland met een beheerpakket volgens de regeling SNL. Het beheer gebeurt via zogeheten ’skriezekriten’ (gruttokringen), waarin boeren en agrarische natuurverenigingen samenwerken met andere partijen. Vorig jaar ging het nog om 15.000 hectare. De provincie spreekt daarom van een verdubbeling van het beheerde areaal.

Boerennatuur, de koepelorganisatie van agrarische natuurverenigingen, nuanceert dat beeld echter. Volgens secretaris Nerus Sytema zijn de afgelopen jaren de beheercontracten overgebracht van de ene subsidieregeling in de andere. Volgens hem was er tot enkele jaren geleden nog 40.000 hectare met een vorm van betaald weidevogelbeheer.

Feitelijk is het beheerde oppervlakte dus achteruitgegaan. Wel is de kwaliteit van het beheer volgens Sytema vooruitgegaan. In de nieuwe, collectieve contracten wordt meer verwacht van de boerenbeheerders. ”Er is een kwaliteitsslag gemaakt”, aldus Sytema.

Naar schatting van de provincie zitten op het nu gecontracteerde areaal 6.800 gruttoparen. Dat hadden er echter 2.700 meer moeten zijn volgens het oorspronkelijke plan. Bovendien is er nog veel te weinig ’kuikenland’, speciaal beheerde percelen waar gruttokuikens kunnen opgroeien. De doelstellingen waren dan ook te hoog gegrepen, luidt de conclusie.

Of registreer je om te kunnen reageren.