Rundveehouderij

Nieuws

Voercentrum breidt uit

Leeuwarden - Het voercentrum in Leeuwarden start dit voorjaar een nieuwe, tweede locatie tussen Bolsward en Sneek. In 2012 zullen daar nog twee locaties boven in Friesland bij komen.

Het concept via een franchiseformule zal verder over Friesland en andere delen van Nederland worden uitgerold. Die toekomstverwachting uitte Klaas Struiksma, één van de drie ondernemers achter het voercentrum op een bijeenkomst van Agrivaknet, de vakvereniging van agrarische bedrijfsadviseurs, in het Groninger Midwolde.

Bij het voercentrum wordt ruwvoer op een centrale plaats opgeslagen. Vervolgens wordt het met een op maat gemaakt rantsoen weer bij de deelnemende veehouders aangeleverd. Hiermee besparen veehouders op arbeid, mechanisatie en kuilverliezen. Daarnaast hoeft er niet meer worden geïnvesteerd in mechanisatie en sleufsilo’s.

Het eerste voercentrum in Leeuwarden is in het voorjaar van 2010 opgestart. Sinds augustus vorig jaar wordt er het voer bereid voor en uitgeleverd aan zeven Friese melkveehouders. Nu de eerste resultaten zichtbaar worden kan het initiatief rekenen op een groeiende belangstelling. Er hebben zich 40 tot 50 nieuwe klanten aangemeld. Om een voercentrum rendabel te krijgen moeten er in een straal van 15 kilometer rond het centrum minimaal 3.000 koeien gevoerd worden.

Ger Timmer

Of registreer je om te kunnen reageren.