Rundveehouderij

Nieuws 191 x bekeken 7 reacties

'Supers moeten weidegang opnemen in inkoopvoorwaarden'

Amsterdam – De Nederlandse supermarkten moeten vóór 1 maart hun inkoopvoorwaarden zodanig aanpassen dat een groot deel van de verkochte zuivel afkomstig is van koeien die weidegang krijgen.

Dit eist de Stichting Dier & Recht. Directeur Hans Baaij ziet voldoende gronden om de supermarkten juridisch aan te pakken als ze niet aan deze eis voldoen. Hij schat de slagingskans van een eventuele rechtzaak tegen supers groter in dan 50 procent. ”We hebben de mogelijkheden uitvoerig onderzocht en zijn er zeker van dat we actie kunnen nemen op basis van collectief of algemeen belang, zoals dat is geformuleerd in het Burgerlijk Wetboek.”

Baaij hoopt dat de supers de komende weken overstag gaan. ”We zijn met alle supers in overleg en hopen binnenkort een akkoord te bereiken. Als dat echter niet gebeurt, stappen we naar de rechter.” Het opstellen van een dagvaarding kost enige tijd. Daarom komt er niet al direct op 1 maart een kort geding of andere zaak. Vóór 1 april kan een eventuele dagvaarding echter wel de deur uit gaan, stelt Dier & Recht.

Dat FrieslandCampina weidegang nu ook verplicht wil stellen, noemt Baaij een hoopgevend teken, maar hij wil dat alle partijen in de keten hun verantwoordelijkheid nemen. Dus ook de supers. ”Die hebben naar onze mening een bijzondere verantwoordelijkheid. Dat merkte je ook in de discussie over de castratie van beertjes.”

Marc Janssen van het CBL laat weten dat weidegang vooral een zaak is van de melkveehouders zelf. Hij gelooft niet dat supermarkten zich hier mee moeten bemoeien. Hij denkt niet dat het uiteindelijk op rechtszaak zal aankomen. ”Vaak zie je dat dit soort organisatie zich op het laatste moment terugtrekt.”

Hij noemt de actie dan ook potsierlijk. ”Het lijkt wel of het hun hobby is om met rechtszaken te dreigen”, aldus Janssen. Als niet in de wet is opgenomen dat koeien verplicht in de wei moeten staan l is volgens hem een rechtszaak om weidegang af te dwingen kansloos. ”Onze ervaring leert dat we niet erg onder de indruk hoeven te zijn van dit soort acties.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Verplicht weide zuivel in de Supermark is één, een goede prijs krijgen voor deze extra inspanning is van andere orde. Er zit geen boer te wachten op extra werk en moeite en dan tot de conclusie komen dat hij weer eens het landschap aankleedt en om is gegaan voor enkele grote schreeuwers en dat zonder enige extra vergoeding. De Stichting Dier & Recht kan beter alle veehouderij in Nederland per direct verbieden. In plaats van de boeren te kwellen, met te lage inkomsten voor te veel werk. Hoe >asociaal< kun je zijn als links progresieve burger.

 • no-profile-image

  3 cent er extra voor geven hoef je ook niet naar de rechter

 • no-profile-image

  Laat die schreeuwers zelf koeien gaan houden! Maar gelukkig dat ik geen koe ben! Gewoon geen aandacht geven, er zijn veel belangrijker zaken waar echt veel mis is! Als je op aarde rond kijkt is er nog veel honger, besteed daar is aandacht aan. Of beter gezegd, betaal meer voor het voedsel, dan is er voor iedereen voldoende en de boeren kunnen er van leven. laat ze met rust en heb een beetje respekt voor de grote zorg voor o.a. de dieren!

 • no-profile-image

  Weidekoe

  Het feit is dat die schreeuwers het voor elkaar krijgen om een groot deel van de 15 miljoen mensen te mobiliseren (zoals de megastal in de meeste provincies al niet meer geacepteerd ,en wat denk je van het nertsen verbod ook door de publieke opinie van kracht geworden) terwijl wij melkveehouders maar met 20.000 zijn waarvan 80% ook voor weidegang is ,dus hoe denkt de Dierenvriend deze ontwikkelingen met 4000 medestanders tegen te houden ?

 • no-profile-image

  Waarom past een groep melkveehouders geen weidegang toe?
  Of omdat het niet kan of omdat ze denken dat het uiteindelijk goedkoper is om zo te werken , door minder arbeid ,minder vertrapping etc. Bonus dat voordeel weg en laat iedereen zijn eigen keuze maken.

 • no-profile-image

  verdeling van het melkgeld weiders versus stallers zou een oplossing kunnen zijn maar als de 80% weiders 1 cent extra krijgen moeten de 20% stallers 4 cent inleveren dit levert wel veel wrijving op ,er zijn natuurlijk ook melkvee houders die geen land of huiskavel hebben die kunnen geen keuze maken.

 • no-profile-image

  Als de supermarkten door stichting dier en recht onder druk gezet wordt moeten wij melkvee houders/zuivelleveranciers deze kans nu pakken om er een plus op de melkprijs voor te krijgen, door deze weidemelk aan te bieden

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.