Rundveehouderij

Nieuws

'Periode zonder perspectief zwaarst van Q-koortsjaar'

Wageningen - De periode na de ruiming van de geiten, waarin totaal geen perspectief was voor de geitenbedrijven was het zwaarst van de hele Q-koortscrisis. Dat zegt Han Swinkels, die namens ZLTO nauw betrokken was bij de Q-koortcrisis, tijdens een discussie-avond over Q-koorts in Wageningen.

“De crisis is grofweg op te delen in drie fasen. In de eerste fase werden de maatregelen bekend gemaakt en de drachtige geiten geruimd. In deze periode hebben we met LTO en het bedrijfsleven uit de geitensector een adviesteam ingesteld, waardoor we bij 95 procent van de geruimde bedrijven ondersteuning hebben geboden bij het proces. Dat is goed bevallen en dat zullen we bij een eventuele volgende uitbraak van een dierziekte weer doen”, aldus Swinkels.

De tweede fase was de periode na de ruimingen, waarbij er totaal geen duidelijkheid was voor de geitenhouders. “Er was geen perspectief op versoepelingen van de maatregelen. Een toekomstbeeld voor de gehele sector was er niet, terwijl de ondernemers hun liquiditeit door de vingers weg zagen glijden”, aldus Swinkels. Deze onzekerheid was heel zwaar.

“In de derde fase, die in juni 2010 begon, kreeg de sector voorzichtig weer perspectief. De maatregelen werden afgebouwd en de geitensector kon weer opkrabbelen. De sector is nu weer aan het opbouwen”, zegt Swinkels.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.