Rundveehouderij

Nieuws

Noorse kaasimport groeit tegen de verdrukking in

Oslo – Noorwegen importeert meer kaas. Met name vorig jaar was volgens de rijksdienst landbouwbeheer (Statens Landbruksforvalting, SLF) de groei bijzonder sterk met een plus van ruim 10 procent ofwel krap 900 ton naar ruim 9.600 ton.

Voor een klein deel (1.535 ton) op basis van kaas die buiten Noorwegen werd geproduceerd met Noorse grondstof. Nagenoeg het hele importvolume (99 procent) is afkomstig uit de EU, dat vorig jaar een tolvrij exportquotum voor de Noorse markt had van 4.500 ton. Dat heffingvrije quotum is de afgelopen jaren opgekrikt, zij het voor het laatst in 2006. In het jaar 2000 was het nog slechts 2.500 ton. In het lopende jaar daalt het quotum weer naar 2.700 ton. Dit volume zal worden verdeeld via een veiling. SLF verwacht niet dat de totale kaasimport daardoor zal dalen. Daarvoor zijn de heffingen niet hoog hoog genoeg. Bovendien neemt de kaasconsumptie toe. ”Het marktaandeel van geïmporteerde kaas stijgt daardoor eveneens,” aldus de dienst. Vorig jaar was dit marktaandeel 11,2 procent tegen 10,3 procent in 2009 en 5,9 procent in het jaar 2000.

Of registreer je om te kunnen reageren.