Rundveehouderij

Nieuws 216 x bekeken 1 reactie

Nieuwe regels bij overschrijding melkquotum

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker scherpt de regels voor melding van quotumoverschrijding en betaling van de superheffing aan.

Dat blijkt uit een publicatie in de Staatscourant. De aanpassingen gaan op 1 april in. Ze zijn volgens Bleker noodzakelijk, omdat er met het oog op de afschaffing van de melkquotering steeds grotere overschrijdingen van het quotum plaatshebben. Dit kan leiden tot problemen bij de inning van de superheffing.

Kopers van melk moeten bij het Productschap Zuivel melden wanneer een producent het quotum met meer dan 100.000 kilo overschrijdt. Deze maatregel vervangt de huidige meldingsplicht ten aanzien van nieuw aangemelde producenten die buiten het quotum produceren.

Daarnaast krijgt het productschap de mogelijkheid kopers de verplichting op te leggen maandelijks een voorschot op de superheffing te betalen. Dit kan alleen bij afnemers die melk geleverd krijgen van producenten die het quotum met meer dan 100.000 kilo overschrijden. Deze bepaling is nodig, omdat de ervaring leert dat sommige bedrijven op het moment van afrekening over onvoldoende geld beschikken om de superheffing te betalen.

Tegelijkertijd verhoogt de staatssecretaris het nationale quotum met 1 procent. Dit is eerder overeengekomen met de Europese Commissie in het zogenoemde Health Check-akkoord.

Eén reactie

  • no-profile-image

    oke

Of registreer je om te kunnen reageren.