Rundveehouderij

Nieuws 156 x bekeken

NMV schrikt van Franse prijsafspraken

Ingen - De prijsafspraken zoals Franse boeren nu maken met de zuivelindustrie pakken helemaal verkeerd uit. Dit stelt de Nederlandse Melkveehouders Vakbond.

De NMV en de Dutch Dairymen Board (DDB) hebben zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor de mogelijkheid dat boeren prijsafspraken maken met de industrie, maar ze zien de ontwikkeling in Frankrijk toch met schrik aan.

Wat daar fout gaat, is dat boeren niet als groep leveranciers het overleg met hun fabriek ingaan, maar dat de fabriek onderhandelt met individuele boeren over contracten voor een periode tot 5 jaar. Er is sprake van ongelijkheid, vindt de NMV. Zo zou het in Nederland niet moeten gaan, als er ook ooit een verplichte contractualisatie zou komen. De Franse zusterorganisaties in de zuivel, de OPL en de APLI hebben, om de situatie weer enigszins in balans te brengen, nu het initiatief genomen om zo snel mogelijk een Producentenorganisatie (PO) op te richten, die namens de boeren kan onderhandelen. Ook proberen ze zo af te komen van wurgcontracten, waarbij boeren niet alleen verplicht melk moeten leveren, maar ook voer afnemen van dezelfde organisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.