Rundveehouderij

Nieuws 287 x bekeken 2 reacties

Lyempf hoopvol over goede afloop

Kampen – Directeur Robert-Jan Bannink van Lyempf in Kampen is hoopvol gestemd dat hij een nieuwe eigenaar vindt voor de zuivelverwerker in Kampen.

”Mijn grootste probleem is tijd. Als ik een goede kandidaat vind die ervoor kan zorgen dat dit bedrijf op een normale manier wordt gefinancierd, dan zijn de problemen voorbij. In de kern is Lyempf een goed winstgevend bedrijf.”

Volgens Bannink is een doorstart zonder faillissement (going concern) bovendien voor alle betrokken partijen aantrekkelijker dan een faillissement, al lijkt dat op het eerste gezicht misschien anders.

Bannink wil niet reageren op berichten als ”zou het bedrijf behoefte hebben aan een injectie van 12 miljoen euro om weer in normale doen te komen”. Ook over betalingsachterstanden aan Noorderland Melk en Flevomelk wil hij niets zeggen. Die zouden achtereenvolgens 1 maand en 2,5 maanden bedragen.

Lyempf is volgens de directie in Kampen structureel gezien goed door de reorganisatie in 2010 gekomen. De melkaanvoer is zodanig teruggebracht dat nu alle product goed renderend wordt verwerkt, er hoeft geen melk meer naar de spotmarkt en de export loopt prima.

Probleem is dat de financieringslasten te zwaar zijn. Ook heeft het meer tijd gekost om de reorganisatie af te ronden dan begin 2010 werd gedacht. Tot slot steekt de Griekse eigenaar Gramen Shipping geld dat eigenlijk richting Lyempf zou moeten gaan in een nieuw Grieks project.
Directeur John Karageorgis van Gramen heeft begin dit jaar nog wel een kapitaalinjectie in Lyempf gedaan, waardoor het nu voor meer dan de oorspronkelijke 80 procent eigenaar is van Lyempf. Toch was deze injectie niet genoeg en zit er van de kant van Gramen niet meer in.

Karageorgis is sinds 7 februari niet meer de enige statutaire bestuurder van Lyempf, noch is Gramen de directe eigenaar. In plaats daarvan dochteronderneming Carnell Developments benoemd.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Waarom krijg ik bij dit soort verhalen toch altijd zo'n raar onderbuik gevoel, een kat in het nauw maakt rare sprongen.

    Was het een coöperatie geweest dan had een grote broer allang bijgesprongen, als particulier bedrijf zal er toch eerst een faillissement moeten komen om van die grote schuldenlast af te komen.

  • no-profile-image

    ik vrees met grote vrezen dat lyempf toch failliet gaat en de boeren er weer de dupe van worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.