Rundveehouderij

Nieuws

’Lichthinder melkveestallen gemakkelijk te voorkomen’

Groningen – Melkveehouders en stallenbouwers kunnen veel doen om klachten over de lichtuitstoot van stallen te voorkomen.

Tot nu toe wordt te weinig gelet op vermindering van de lichtuitstoot, maar met een paar simpele aanpassingen zijn de ergste problemen weg te nemen.

Dit stellen LTO Noord Groningen en de Natuur en Milieu Federatie Groningen in een gezamenlijk advies.Het document is vrijdag aangeboden aan de provincie Groningen.

De lichthinder die melkveestallen veroorzaken op het platteland is vooral een gevolg van onachtzaamheid, constateren beide organisatie. Verlichting in veestallen wordt vooral beoordeeld op functionaliteit, niet op de vraag of anderen daar last van hebben of niet.

Overlast is echter vrij eenvoudig te voorkomen door de lampen in de stal zodanig op te hangen dat ze niet op de hoogte van de ventilatieroosters zitten. Ook aanpassing van verlichtingsarmaturen helpt, evenals het gebruik van lichtkoepels in de nok de die het licht niet verder verspreiden. Nog een optie is het gebruik van meer erfbeplanting.

Of registreer je om te kunnen reageren.