Rundveehouderij

Nieuws

LEI: kostprijs melk in 2009 €33,27 per 100 kilo

Wageningen - De kostprijs van melk komt over 2009 gemiddeld uit op €33,27 per 100 kilo melk, exclusief berekende vergoeding voor eigen arbeid en vermogen. Dat blijkt uit de Agri-Monitor van het landbouweconomisch instituut LEI.

Inclusief een vergoeding voor eigen arbeid en vermogen komt het LEI over 2009 op een gemiddelde kostprijs van melk van 47 euro per 100 kilo. Grotere bedrijven realiseerden een lagere kostprijs dan middelgrote en kleinere bedrijven. De verschillen tussen de bedrijven zijn volgens het LEI enorm en variëren van ongeveer 30 euro tot meer dan 80 euro per 100 kilo melk.

Ten opzichte van de kostprijs inclusief berekende kosten ligt de kostprijs exclusief deze kosten dichter bij elkaar. De grote bedrijven realiseren een iets hogere kostprijs van melk dan de kleinere.
Sinds 2009 wordt er bij de berekening van de kostprijs over melkquotum afgeschreven. Dat is noodzakelijk vanwege de afschaffing van het melkquotum in 2015.

In 2009 heeft volgens het LEI geen enkel melkveebedrijf een martconforme vergoeding voor eigen arbeid en vermogen kunnen behalen met het produceren van melk. Zonder rekening te houden met de kosten van eigen arbeid en vermogen heeft een klein deel van de melkveebedrijven nog wel een inkomen uit de melkproductie kunnen behalen.

Voor 2010 gaat het LEI uit van een gemiddelde melkprijs van €35,50 per 100 kilo. Ook bij deze opbrengstprijs zou op basis van de kosten van 2009 volgens het LEI maar een klein deel van de bedrijven een marktconforme beloning hebben gehad. Het economisch instituut verwacht dat de kostprijs van melk over 2010 gelijk blijft op iets zal dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.