Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Koeien bijna altijd vroeg insemineren

Wageningen - Het economisch optimale tijdstip om koeien te insemineren is bijna altijd zo vroeg mogelijk. Alleen bij vaarzen kan iets langer gewacht worden. De schade door langer wachten is echter maar enkele tientjes. Dat is de belangrijkste conclusie uit het netwerk ‘duurmelken’.

De schade is beperkter naarmate koeien persistenter zijn Dat blijkt uit het rekenprogramma dat door Wageningen University is ontwikkeld. Belangrijkste kostenpost bij later insemineren is het verlies van melkproductie op jaarbasis. Het maakt daarbij niet uit of de koe een productieniveau heeft van 12.000 kilo melk of van 8.000.

De veehouders in het netwerk geven aan dat zij er soms toch voor kiezen om een koe met opzet later te insemineren. Bijvoorbeeld als een koe een historie heeft met afkalfproblemen of problemen in het begin van de lactatie. Of juist als ze weten dat een koe bij vroeg insemineren met 30 liter melk per dag drooggezet moet worden. Dat die beslissing dan enkele tientjes kost, vinden de veehouders van ondergeschikt belang.

De veehouders zien geen toegevoegde waarde om het rekenprogramma dagelijks te benutten. Het advies is immers 9 van de 10 keer vroeg insemineren. Omgekeerd zien de veehouders wel nut in het programma als het gebruikt wordt om het financieel voordeel kunnen bepalen bij verkorten van de tussenkalftijd. Zo is regelmatig te ijken of de gekozen weg de juiste is.

Eén reactie

  • no-profile-image

    lxvoqauxmi

    FIwdPa jatwsforwuia, [url=http://upwhomilobua.com/]upwhomilobua[/url], [link=http://smthemwsoqav.com/]smthemwsoqav[/link], http://bdstwwtvdoyf.com/

Of registreer je om te kunnen reageren.