Rundveehouderij

Nieuws

Ierse zuivel kan fors groeien

Dublin – ’’Ierse melkveehouders staan klaar om na 2015 aanzienlijk meer melk af te leveren als het voor hen winstgevend is om dat te doen.

Onze uitdaging is nu om te zorgen voor solide structuren voor de melkinzameling en verwerking, voor de innovatie naar producten met een hogere toegevoegde waarde en voor het vermarkten van de extra melk.”

Dat stelde de voorzitter van de Irish Farmers Association, John Bryan, woensdag in zijn openingstoespraak van een grote conferentie over de toekomst van de Ierse zuivelsectie. ’’De boeren moeten er zeker van kunnen zijn dat de structurele en politieke onderwerpen en de uitdagingen op het gebied van verwerking en marketing die nodig zijn om een winstgevende expansie waar te maken pro-actief worden opgepakt door de sector.” Hij stelde ook dat de overheid, zowel in Dublin als in Brussel, moet zorgen voor een gunstig economisch, milieu- en belastingklimaat om de geplande groei te bewerkstelligen.

Volgens voorzitter Kevin Kiersey van de sectie melkveehouderij binnen de IFA ’worden de kosten van de expansie hogelijk overschat’. ’’Winstgevende expansie kan voor een belangrijk deel worden gerealiseerd tegen minimale kosten op de boerderij en in de verwerking door het optimaliseren van de bestaande fabrieken. Boeren hebben genoeg te doen met de financiering van hun eigen investeringen, de coops, nv’s en andere organisaties moeten een belangrijke rol spelen bij het financieren van de vereiste uitbreiding van de verwerking.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.