Rundveehouderij

Nieuws 371 x bekeken

IJslandse melk bevat te veel dioxine

Reykjavik - Op IJslandse landbouwbedrijven zijn te hoge dioxinewaarden vastgesteld in melk en vlees. Oorzaak zijn afvalverbrandingsovens in de buurt.

De alarmbel werd geluid toen een distributeur melk testte die afkomstig was van de boederij Efri-Engidalur. De boerderij ligt in een vallei op nauwelijks 1,5 kilometer van een afvalverbrandingsoven die vorig jaar gesloten werd omdat hij te sterk vervuilde.

De melk bevatte te hoge dioxinewaarden. Als gevolg daarvan ging het IJslandse Voedselagentschap ook melk en vlees van andere boerderijen in de buurt onderzoeken. In de meeste monsterswerden eveneens te hoge dioxinewaarden vastgesteld.

Steingrimur Jonsson, de boer van Efri-Engidalur, de boerderij waar onlangs de vervuilde melk is gevonden, zegt dat nog niemand hem is komen onderzoeken. Zijn gezin consumeerde regelmatig melk en vlees van zijn twintig koeien en tachtig schapen. "Maar sinds ze dioxine hebben gevonden in de melk, eten we onze eigen producten niet meer."

Of registreer je om te kunnen reageren.