Rundveehouderij

Nieuws

Franse intersector-contracten komen in zicht

Parijs – Het invoeren van zogenaamde intersector-contracten tussen veehouders en hun leveranciers van voedergranen komt verder in zicht.

De boerenbond FNSEA en haar kleinere collega Coordination Rurale hebben op verzoek van minister van landbouw Le Maire concrete voorstellen op tafel gelegd.

Le Maire vindt het een goed idee om naast contracten tussen primaire producenten en hun afnemers dergelijke overeenkomsten ook in te voeren voor de relatie tussen veehouders en de akkerbouwers die hen graan, mais of ander voer leveren. Op die manier kan de wisselvalligheid in de prijzen van agrarische grondstoffen, waarvan vooral de veehouders de dupe zijn, beter worden opgevangen, denkt de minister.

De FNSEA staat achter dat idee ’omdat de contractualisering aansluit bij de verwantschap tussen de spelers in de landbouwwereld.’ Voorzitter Xavier Beulin vindt echter dat ook de distributie bij de zaak betrokken moet worden om de prijsverhogingen van graan en andere agrarische grondstoffen die al hebben plaatsgevonden alsnog op te vangen. Coördination Rurale vindt op haar beurt dat het bij contracten ook mogelijk moet worden dat veehouders en akkerbouwer rechtstreeks zaken met elkaar doen zonder tussenkomst van een handelaar of inzamelaar zoals een coöperatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.