Rundveehouderij

Nieuws

Franse bond geeft richtlijnen voor melkcontracten

Parijs – De Franse bond van melkveehouders FNPL gaat haar leden een gids sturen met praktische richtlijnen en tips voor de contracten die ze de komende dagen van hun afnemers kunnen verwachten.

Ook op andere manieren gaat de bond de leden ondersteunen om zo te zorgen ’voor een zekere eenheid in de manier waarop de melkproducenten behandeld gaan worden.’

Frankrijk gaat bij het begin van het nieuwe melkjaar per 1 april contracten in de melksector invoeren. Die contracten zouden volgens het ministerie van landbouw dan voor vijf jaar moeten gelden. Voorzitter Henri Brichart vindt dat een goed idee: ’’In een gedereguleerde wereld is contractualisering een kans voor de producenten. Dat de melkophalers nu een contract moeten voorstellen betekent echter geenszins dat de melkveehouders dat ook moeten tekenen. Men heeft zes of zelfs negen maanden om over het aanbod na te denken. Het is altijd beter om geen contract te tekenen dan een handtekening te zetten onder een slecht contract. Zonder ondertekende overeenkomst blijft de huidige situatie gelden.”

De FNPL dringt er, ondanks die kanttekeningen, wel bij haar leden op aan ’om gewend te raken aan de cultuur van contracten’ omdat vanaf 2015 de relatie tussen leverancier en afnemer niet meer door quota bepaald zal worden. Om dat verder aan te moedigen, stuurt de bond ook een honderdtal adviseurs het veld in om de melkveehouders op hun bedrijf zelf te informeren en adviseren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.