Rundveehouderij

Nieuws 233 x bekeken

Fonterra wil eigen melkproductie in China uitbreiden

Auckland - De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming Fonterra wil haar melkproductie in China verder uitbreiden. Ook zijn er plannen voor het realiseren van eigen productiefaciliteiten in India. Dat meldt de Manawatu Standard.

China en India zijn de twee grote economieën in Zuid-Oost Azië waar Fonterra haar pijlen op richt. De consumptie van zuivelproducten in deze landen, neemt net als in de rest van Zuid-Oost Azië, flink toe.
Volgens voorzitter Andrew Ferrier ligt de toekomst voor de Fonterra niet alleen in de export van melkpoeder naar landen als China en India.

De voedselveiligheid in China wordt steeds verder verbeterd en de lokale melkproductie neemt toe. Ook stijgt de vraag naar dagverse melk. Fonterra wil de export van melkpoeder uit Nieuw-Zeeland dan ook aanvullen met eigen lokaal geproduceerde melk. De zuivelonderneming beschikt al over een groot melkveebedrijf in China met zo’n 3.000 melkkoeien. Dit jaar wordt in China gestart met de bouw van een tweede melkveebedrijf met een zelfde omvang. Doel van de onderneming is om het hele productieproces in eigen beheer te houden zodat voedselveiligheid kan worden gegarandeerd.

India heeft tot nu toe de stijgende vraag in eigen land vooral door uitbreiding van eigen productie weten op te vangen. Fonterra gaat er van uit dat India dit in de toekomst niet vol gaat houden en ziet mogelijkheden. Fonterra is al op de Indiase zuivelmarkt actief en verwacht verdere groei in afzet. Ook in India wil de onderneming in lokale melkproductie investeren.

Donderdag 10 februari opent Fonterra haar nieuwe Europese hoofdkantoor in Amsterdam. Ook in de EU ziet de zuivelonderneming kansen voor groei. Het Financieel Dagblad schatte vorig jaar dat zo’n 7 procent van de omzet van Fonterra (5,8 miljard euro per jaar) in Europa wordt gerealiseerd. Algemeen directeur Europa Koert Liekelema heeft al laten weten dat hij het marktaandeel van de zuivelonderneming in de EU flink wil laten groeien.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.