Rundveehouderij

Nieuws

Fonterra bevriest binnenlandse melkprijs

Auckland – De Nieuw Zeelandse zuivelgigant Fonterra bevriest de binnenlandse melkprijs voor de rest van 2011.

Dit heeft hoogste directeur Andrew Ferrier van het bedrijf bekend gemaakt. De bekendmaking is een reactie op toenemende publieke woede over de snel stijgende zuivelprijzen. Eerder deze week aarzelde Fonterra nog om een dergelijke toezegging te doen. Peter McClure, directeur van Fonterra merkproducten Nieuw-Zeeland, zei toen nog dat hij zou proberen verdere prijsstijgingen voor zuivel te voorkomen, maar dat hij geen garanties kon geven. Oplopende boosheid bij het publiek en de aankondiging van een diepgaand onderzoek naar de prijsvorming door minister van landbouw David Carter deden de zuivelgigant overstag gaan.

Fonterra zegt met de stap aan te willen geven dat het rekening houdt met het belang van melk voor het Nieuw-Zeelandse voedselpakket en met de positie van melk op de langere termijn op de binnenlandse markt. Toch stelt het bedrijf dat het de binnenlandse consument al voor een groot deel heeft ontzien. Het grootste deel van de prijsstijgingen voor zuivel die Fonterra op de wereldmarkt realiseerde is volgens de directie al niet doorgegeven aan de Nieuw-Zeelandse consument. Dat zou de onderneming tot nog toe al 10 miljoen Nieuw-Zeelandse dollars (5,6 miljoen euro) aan inkomsten hebben gekost. Toch verklaart het bedrijf zich bereid om de eigen consumenten verder te ontzien.

Ter vergelijking: een tweeliter fles melk kost nu in Nieuw-Zeeland ongeveer € 2,67, ofwel 8 cent meer dan eind vorig jaar. De kaasprijs is vorig jaar al met 46 procent gestegen, de boterprijs met 153 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.