Rundveehouderij

Nieuws 192 x bekeken

Dertig Q-koortsbedrijven vrij verklaard

Den Haag – De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) heeft inmiddels dertig geiten- en schapenbedrijven die besmet waren met Q-koorts weer vrij verklaard.

Dat blijkt uit een overzicht van de VWA. Hiermee is een derde van de 94 besmette bedrijven weer officieel vrij van de ziekte. Een bedrijf wordt vrij verklaard als een jaar lang geen verhoogde uitscheiding van de bacterie Coxiella burnetii, die Q-koorts veroorzaakt, wordt gevonden. Enkele bedrijven zijn vrij verklaard omdat ze alle dieren hebben afgevoerd.

De verwachting is dat er dit jaar vrijwel geen nieuwe bedrijven bijkomen. Alle dieren zijn gevaccineerd waardoor de kans dat bij het tankmelkonderzoek de Q-koortsnorm wordt overschreden klein is. ”Het risico dat het aantal patiënten dit jaar weer zal stijgen is vrijwel nul”, zegt Q-koortsspecialist Hendrik Jan Roest van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR.

Dit jaar zijn acht gevallen van Q-koorts bij mensen vastgesteld, waarvan twee patiënten ook dit jaar zijn geïnfecteerd met de ziekte, meldt RIVM.

Of registreer je om te kunnen reageren.