Rundveehouderij

Nieuws 199 x bekeken

Deense melkquotumprijs naar normaal niveau

Aarhus - De Deense melkquotumprijs is op de eerste van de vier dit jaar gehouden quotumbeursrondes flink gedaald.

De prijs kwam volgens de als voorlopig geldende berekeningen op de vandaag afgewikkelde februari-sessie uit op 30 cent per kilo bij 4,36 procent vet. Dat is rond de 11 cent ofwel 26 procent lager dan in november.

Volgens de beurscomissie is de handel in producierechten daarmee teruggekeerd naar een normaal niveau en was de november-ronde een uitschieter, primair als gevolg van de quotumoverschrijding die eraan zit te komen. Rechten die in november worden gekocht mogen in het lopende quotumjaar nog worden meegeteld. De nu aangekochte rechten gaan pas in met het komende quotumjaar.

In totaal deden een kleine 1100 melkveehouders mee aan de handel. Dat komt neer op 27 procent van de bedrijfstak. Omgezet werd 44 miljoen kilo. Aangeboden werd 74 miljoen kilo en gevraagd werd 105 miljoen kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.