Rundveehouderij

Nieuws 246 x bekeken

Commissie verkoopt 16.000 ton melkpoeder

Brussel - De Europese Commissie heeft besloten om 16.000 ton magere melkpoeder uit de interventievoorraden te verkopen. De poeder wordt verkocht voor een prijs van 2.400 euro per ton. De poeder is ingekocht voor ongeveer 1.600 euro per ton. Dat betekent dat op deze verkoop bijna 13 miljoen euro winst wordt gemaakt.

Winst maken is echter niet het eerste doel van de verkoop. Het gaat om het afremmen van de snelle prijsstijgingen op de zuivelmarkt. Naar verwachting heeft deze verkoop ook een enigszins dempend effect. Niet eerder dit seizoen is zo veel melkpoeder vanuit de interventievoorraden verkocht. Ter vergelijking: de Nieuw Zeelandse zuivelreus Fonterra verkocht eerder deze week 18.000 ton poeder op de tweewekelijkse internetveiling.

Handelaren schreven op de Europese verkoop in met prijzen tussen de 200 en 2.500 euro per ton. Tijdens het beheerscomité zuivel van 14 dagen geleden werd magere melkpoeder nog verkocht voor 2.250 euro per ton. Bij de veiling daarvoor werd verkocht tegen een prijs van 2.120 euro per ton. De marktprijs voor verse magere melkpoeder schurkt tegen de 2.700 euro per ton aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.